MARS ROVER

Eens de raket gelanceerd werd en de Mars basis geïnstalleerd is gaat de Mars Rover aan het werk op de planeet. De vraag die je hierbij kan stellen is hoe werkt die Mars Rover ? De werking kan eenvoudig onderverdeeld worden in 2 delen. Enerzijds heb je de input van de robot (sensoren) en anderzijds heb je de output (actuatoren). Hier worden enkel de sensoren besproken van LEGO zelf, de vernier sensoren worden besproken onder het menu TI.

Sensoren :
kleur en licht sensor
P1000733 De licht sensor kan op 3 verschillende manieren gebruikt worden. Hij kan wit licht uitzenden en de reflectie meten van elke component. Zit licht bestaat namelijk uit Rood Groen en Blauw. Op basis hiervan kan hij de kleur van een voorwerp bepalen. Verder kan hij een rood licht uitzenden om de reflectie van een voorwerp te bepalen, op deze basis kan de sensor een lijn herkennen. Als laatste kan de sensor de hoeveelheid licht die op de sensor valt op een relatieve manier bepalen (veel of weinig). Hierdoor kan je de robot naar een lichtbron laten rijden.

gyro sensoren :
P1000594Een Gyro sensor kan twee zaken meten. Enerzijds het aantal graden dat de sensor draaide, anderzijds de snelheid waarbij dit gebeurt. Op deze manier kan je een robot een bepaalde hoek laten draaien om zo een bepaald patroon te rijden. Deze sensor is standaard geleverd bij de education set en NIET in de retail versie. Echter kan je deze altijd apart aankopen.

drukknop
P1000593 De meest eenvoudige sensor die er bestaat maar toch 3 mogelijke gebruikstoestanden. De sensor kan namelijk detecteren of de knop ingedrukt werd, of de knop losgelaten wordt en of de toestand veranderde. Op deze manier kan je de knop gebruiken als startknop maar ook als botssensor. Vaak wordt deze sensor ook gebruikt als eindeloop bij machines. Als deze dan ingedrukt wordt dan weet de EV3 dat de beweging op het maximum zit en dus niet verder kan.

Geluidssensor
P1000597 Deze sensor behoort niet tot de EV3 set maar eigenlijk tot de NXT set. Echter kan je deze sensor nog apart aankopen.   Lego heeft als voordeel dat deze items compatibel zijn met elkaar dus ook de EV3 kan deze sensor gebruiken. De sensor heeft als primair doel het geluidsniveau te meten. Dit kan hij doen in dB maar ook in dBA. De sensor heeft ongeveer dezelfde gevoeligheid qua frequentiegebied als het menselijk gehoor. Vanaf 85dB kan je gehoor beschadigd raken.
IR sensor
P1000595De IR-sensor (rechts op de tekening) is in staat om IR licht te detecteren. Dit licht kan code bevatten (zoals dit het geval is bij een IR afstandsbediening zoals bijvoorbeeld TV) waarop de robot moet reageren. Een tweede optie is de IR-sensor gebruiken als afstandsmeter. Op deze manier kan de robot obstakels vermijden. Verder is deze sensor ook in staat om de bron van het signaal te lokaliseren omdat de sensor bestaat uit meerder IR ontvangers.
temperatuursensor
P1000596Een temperatuursprobe die in staat is om temperaturen van -20 graden tot en met + 120 graden kan meten. Op deze manier kan je een systeem ontwerpen die door middel van een ventilator (motor met de wieken van de renewable energy add on set) een vloeistof moet koelen tot een bepaalde ingestelde temperatuur bereikt wordt. In de industrie gebruikt men vaak een PT100 als probe om de temperatuur te meten, deze sensor werkt gelijkaardig.

Actuatoren :
grootte motor
P1000599De grootte motor is krachtig en wordt daarom vaak gebruikt voor het aandrijven van wielen of rupsbanden. Deze motor heeft een groot koppel en is daardoor iets minder snel. Naast motor is dit eigenlijk ook een sensor daar intern in de motor gemeten wordt hoeveel graden de as verdraaide, dit wordt omgezet in aantal rotaties. Het formaat van deze motor is te verklaren door het aanwezig zijn van een reeks tandwieloverbrengingen

kleine motor
P1000598De kleine motor (Je ziet duidelijk het verschil met de grootte motor) is iets minder krachtig dan de grootte motor maar wel iets sneller. Deze motor wordt meer gebruikt om mechanismes aan te sturen zoals bijvoorbeeld de klauw van een robotarm, een beugel die een blokje kan vastnemen, … Bij de veel gebruikte educatieve robot past deze motor perfect tussen de 2 grootte motoren die de wielen aandrijven.

IR afstandsbediening
P1000595 De afstandsbediening (links op de foto) kan enkel gebruikt worden in combinatie met de IR-sensor. Toch zijn ze apart verkrijgbaar. Dit omdat je met 1 ontvanger meerdere afstandsbedieningen kan zoeken. Dit gebeurt als je de afstandsbediening als baken gebruikt. Een baken zend continu een signaal uit (hier IR). Dit is hetzelfde als wat de zwarte doos van een vliegtuig doet na een crash. (het verschil is dat daar RF gebruikt wordt)

3 gedachten over “MARS ROVER

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *