STEM PROJECT

Hier vind je de extra informatie en de besproken items en extra informatie over het bezoek dat je gebracht hebt aan het Open Leer Centrum van Bernardusbron Oudenaarde.
Een kijkje in het lokaal.

Wat is STEM

STEM staat voor Science – Technology – Engineering – Mathematics en bundelt een waaier aan technologische en exacte wetenschappen. In een complexe maatschappij als de onze is er een grote nood aan mensen met STEM-profielen. Om loopbanen in wiskunde, exacte wetenschappen en techniek te stimuleren, stippelde de Vlaamse Regering een actieplan uit tot 2020.

Onderwijskiezer werkt mee aan dit actieplan. Om deze reden zijn de STEM-studierichtingen en –beroepen aangeduid met een aparte markering en is op de infopagina’s een STEM-logo ingewerkt. Het gaat om richtingen bij Syntra, DBSO, het volwassenenonderwijs, de 3e graad SO, het HBO en de bachelor- en masteropleidingen uit het hoger onderwijs. Al deze richtingen leggen een accent op wiskunde, exacte wetenschappen, techniek of ICT met als bedoeling dat afgestudeerden een wetenschappelijke en/of technisch georiënteerde job kunnen uitoefenen.

voorbeeld STEM project

Daarnaast zijn er ook nog studierichtingen/opleidingen die niet als ‘echte’ STEM-richting gekenmerkt zijn, maar waarin wel STEM-vakken voorkomen. Deze info lees je in de beschrijving van de studierichtingen. Het STEM- actieplan wil volgende 8 grote doelstellingen realiseren:

  • Aanbieden van aantrekkelijk STEM-onderwijs;
  • Versterken van leraren, opleiders en begeleiders;
  • Verbeteren van het proces van studie- en loopbaankeuze;
  • Meer meisjes in STEM-richtingen en –beroepen;
  • Inzetten op excellentie;
  • Aanpassen van het opleidingsaanbod;
  • Aanmoedigen van sectoren, bedrijven en kennisinstellingen;
  • Verhogen van de maatschappelijke waardering van technische beroepen.

 

Extra informatie over de STEM projecten

Extra informatie Basisscholen
Dit filmpje toont een klas die in zijn eigen school aan de slag gaat met Wedo 2.0. In onze LEGO studio hebben we echter nog niet voldoende sets beschikbaar om dit aan te bieden aan een volledige klas waardoor onze introductie in STEM met LEGO Education wordt uitgevoerd met learn to learn, simple and powered machines en Mindstorm EV3.

Extra informatie eerste jaar Bernardusbron campus College
Ruimtevaarders hebben in hun ruimtestation een 3D printer, dit is omdat het niet mogelijk alle gereedschap mee te nemen op missie. Hebben de astronauten dus een bepaalde schroevendraaier nodig en hebben ze deze niet in het ruimtestation dan printen ze hem. Misschien zal in de toekomst ook hun eten geprint worden uit een soort van vloeibare pasta. Tijdens het project Mission To Mars heb je met Inventor een Bernardusbron sleutelhanger getekend. Heb je inventor dan kan je deze opnieuw tekenen door deze tutorial te volgen. Heb je dit professionele tekenpakket niet maar heb je wel het gratis programma sketchup dan kan je deze tutorial volgen. 3D printers zijn ook niet meer groot en duur. Jullie sleutelhangers zijn geprint met de Vertex K8400 die grotere voorwerpen print. Een mini voorwerpje kan met de Vertex K8600 die ze toepasselijk de Nano genoemd hebben omdat dit zo klein is dat je hem kan wegstoppen achter een A3 blad. Er bestaat ook een Vertex sleutelhanger en armband maar die zijn niet zo snel te tekenen als onze eigen ontwerpen.

Extra informatie tweede jaar Bernardusbron campus College
Tijdens het project Mission To Mars heb je in eerste instantie kennis gemaakt met de Cloudprofessor. Dit toestel laat je toe dingen via het internet aan te sturen of informatie van toestellen via internet te bekijken. Wil je de andere mogelijkheden zien waarvoor geen tijd was tijdens het project dan kan je via deze pagina alles zien wat de leerkracht al heeft uitgetest met de Cloudprofessor. De cursus van de LED101 module kan je hier raadplegen, de cursus met de Arduino Leonardo kan je hier raadplegen. Op deze manier kan je aan vrienden/familie tonen wat IOT en Cloud precies inhoudt.

Daarna heb je gewerkt met de Mindstorm (EV3 robot). Heb je zo een robot thuis en wil je meer hierover leren dan vind je hier de introductieles via PC. Een robot bestellen of de PC software downloaden (gratis) kan je via de website van de leverancier : www.ratoeducation.be

Bekijk de prestatie van je klasgroep bij de Space Olympics op deze pagina.

Extra informatie deelnemers techniekacademie
Alle informatie over de techniekacademie staat op een eigen website namelijk bij techniekacademie.eu.

Extra informatie externe opleidingen

Extra websites over STEM binnen Bernardusbron

In het Open Leer Centrum van Bernardusbron gaan heel wat STEM activiteiten door, je kan een overzicht vinden van alle activiteiten op de website olc-stem.be

De Techniekcoaches van Bernardusbron en de leerkrachten STEM werken regelmatig STEM projecten uit. Omdat informatie delen de kwaliteit van de informatie enkel maar ten goede kan komen delen we heel wat van onze kennis met anderen. De projecten die we delen met de wereld maar vooral met Vlaanderen en Nederland omdat we onze teksten Nederlandstalig houden kan je vinden op de projects4edu.be website.

STEM stopt niet na schooltijd, zo kan je ook in het Open Leer Centrum bijscholingen volgen. Jongeren tussen 10 en 12 kunnen bijvoorbeeld tijdens woensdagmiddagen de Techniekacademie.eu volgen.

Daarnaast doen we enorm veel met 3D printers, extra info hierover specifiek kan je op de site howto.3Deducation.be vinden.

Alle thema’s gaan in zekere mate over een link met ruimtevaart dus daarom heb je de site missionmars.be. Deze kent u al anders was u deze tekst niet aan het lezen.