Categoriearchief: technische realisaties

12 EV3 tutorials op nieuwe website

De eerste 12 tutorials om het maximale uit je EV3 Mindstorm robot te halen staan online op de nieuwe site. De tutorials leren je effecient je EV3 robot te programmeren zodat hij in staat om veel dingen praktisch op te lossen zoals het ontwijken van een object, geluiden maken, iets op het beeldscherm zetten, … Neem gerust een kijkje op de nieuwe site van deze link.

Overzicht projecten

Mission To Mars bestaat nu ondertussen het vierde schooljaar. Het thema is nog steeds hot bij de techniekacademie waar deelnemers tussen 12 en 14 op woensdagmiddag in contact komen met STEM. Het landschap heeft wel eens een dringend onderhoud nodig maar heeft zijn plekje gevonden in het Open Leer Centrum. In dit centrum komen de jongeren en leerkrachten en volwassenen langs om iets bij te leren rond STEM onderwijs. Hier zijn ook alle hoofdprojecten rond ons STEM onderwijs samengebracht. Ben je bijvoorbeeld gepassioneerd door 3D printen dan zal de website van het OLC je doorverwijzen naar de website specifiek voor 3D printen namelijk howto.3Deducation.be. Is je honger naar STEM projecten dan nog steeds niet gestild en wens je workshops te geven of STEM lessen in zowel Lager als Secundair dan kan je ideeën opdoen om aan de slag te gaan met bijvoorbeeld LEGO (mindstorm,Wedo,learn2learn,…) of Robotica(Arduino KAEDU, ALLBOT), of meer uit je rekenmachine halen (TIinnovator) of via het internet vanalles aansturen en bekijken op tablet of smartphone (IOT met BYOC Cloudprofessor) of … kortom teveel om op te sommen. Daarom dat we alle projectideeën samengebracht hebben bij projects4edu.be . Maak er alvast een STEMMIG schooljaar van. Indien je vragen hebt omtrent STEM in de klas kan je altijd contact opnemen via info[AT]techniekacademie[PUNT]eu ; de rare schrijfwijze is om ervoor te zorgen dat robots die op internet opzoek gaan naar e-mailadressen het adres niet kunnen lezen en personen wel.

Programmeren met KAEDU

2017-06-17 21.08.47 Of het nu een onderdeel is van een ruimteschip, een rover, een experiment dat in de ruimte gaat, een satteliet, controleapparatuur op aarde, … er zal ALTIJD een stukje inzitten dat geprogrammeerd werd. Want we programmeren nu eenmaal steeds meer zaken. Vroeger was er geen programmatie in een koffiezetapparaat nu kan je geen apparaat meer vinden zonder programmatie. Wil je na de examens tijdens de vakantie de eerste stappen zetten rond programmatie ga dan naar de elektronicawinkel en koop daar een Arduino Shield en een KAEDU shield en via deze handleiding kom je meer te weten over de elektronische componenten (HARDWARE) en via deze tutorialreeks kom je meer te weten over het programmeren (SOFTWARE)

Mechanische Timer V2 raket

timer In het begin van de ruimtevaart (al was een V2 raket niet om mensen de ruimte in te sturen) had men nog geen computer die de raket kon aansturen. Er bestonden echter wel al mechanische componenten (tandwielen, assen, …) en elektrische componenten (relais, weerstanden, …). Men heeft dus een mechanisch elektrisch besturingssysteem ontwikkeld om alle functies van de raket aan te sturen. Deze mechanische timer is eigenlijk een enorm complexe wekker. De V2 werd ontwikkeld door de wetenschapper Wernher Von Braun, na de oorlog ging deze Duitse wetenschapper naar Amerika waar hij dan wel mede verantwoordelijk was voor de ruimtevaart. Lees verder Mechanische Timer V2 raket

Exomars met Lego

exo2
In de volgende jaren zal ESA zelf ook onderzoek uitvoeren naar leven op Mars dit op basis van een satteliet die in een baan rond Mars moet onderzoek doen en enkele statische landers en ook een rover met de naam ExoMars. Hoe ExoMars er exact komt uit te zien is nog niet 100% duidelijk maar op basis van grafische voorstellingen is er ook een kleine versie in lego gemaakt. Foto’s van dit model kan je bij meer lezen zien.
Lees verder Exomars met Lego

Waterraket

rsz_p1000565 De leerlingen van het eerste jaar toegepaste wetenschappen hebben tijdens de lessen Technische Activiteiten een waterraket gerealiseerd. Vorige week was het dan eindelijk zover en mochten ze hun creatie testen. Een waterraket werkt op een eenvoudig princiepe. Via een fietspomp wordt er lucht in de raket geblazen. De lucht is lichter dan water en stijgt dus, er bouwt een druk op in de raket. Op een gegeven moment is de druk zo hoog dat de kurk van de fles vliegt. Het water wordt op dat moment door de lucht uit de raket geduwd en zal voor voortstuwing zorgen. Het water spuit naar beneden en de raket gaat naar boven. Dit door de derde wet van Newton die zegt dat voor elke actie er een even grootte tegenreactie is. Ook de eerste en tweede wet van Newton zijn geldig bij deze raketten. Bij meer lezen kan je een prachtig filmpje van deze activiteit bekijken. Lees verder Waterraket

Missie : Leven op Mars ?

117-_DSC0145 De blauwe kleur staat voor het detecteren van leven. De robot geeft ook de informatie door aan de mensen op Aarde. Als de robot 3 keer leven detecteerde dan stopt hij met de missie. De missie is nog niet klaar want de kleuren moeten nog in het landschap verwerkt worden maar de basis werkt ondertussen al. Bekijk het filmpje bij meer lezen. Lees verder Missie : Leven op Mars ?